donderdag 25 juli 2013

Clutch kwijt?

Vandaag kwam vriendin Jos (creabh) op bezoek voor een creatieve en gezellige dag. Op het programma stond evaluatie van haar gemaakte bh's en..... Als vervolg op onze tassen workshop in Juni bij Patrizz wilden we nu zelf een tas gaan maken....

Het was een prachtige dag dus vol enthousiasme begonnen we buiten, met een drankje en ideeën...
Maar door alarm piepjes op de phone's werden we dringend verzocht naar binnen te gaan daar er regen werd voorspeld. Dus wij de boel naar binnen verhuisd.
Daar Jos haar bh's en patronen geëvalueerd. Allen zeer draagbare leuke en goedzittende bh's. En met wat kleine aanpassingen en materiaalkeuze gaat het richting perfectie.... Alleen is dat erg lastig voor perfectionista's als wij.... Zien altijd verbeteringen he?
Terwijl Jos haar patronen perfectioneerde, ben ik al aan het nadenken gegaan over wat voor tas ik wilde maken. In ieder geval een clutch, groot genoeg voor portemonnaie, telefoon en sleutels, handzaam en klein om mee te nemen. 
Dit plaatje is mijn inspiratie


Jaren geleden  Heb ik al eens wat leer gekocht bij Boomsma leerhandel in Breda. Maar nooit zelf de stap durven zetten om zelf een leren tas te maken. Maar nu na de workshop in Juni hebben zowel Jos als ik erg veel zin om er verder mee aan de slag te gaan.

Ondertussen zaten we nog steeds op de regen te wachten die zou gaan vallen.... Een paar drupjes! Meer niet. De boterham tussen de middag hebben we maar weer buiten gegeten, wat een heerlijk temperatuurtje! Dus na de lunch ons hebben en houden maar weer naar buiten onder de parasol gesleept. Daar gingen we nu echt met patroon en het leer aan de slag.

Aan de hand van bovenstaand plaatje heb ik een patroon getekend 

en vervolgens uit het leer gesneden... Altijd spannend moment ;-)
Wat zo grappig is, is dat we zelf het wiel aan het uitvinden waren, zelf een patroon tekenen, verzinnen en filosoferen hoe het in elkaar moet... terwijl ik hier boeken in huis heb over zelf tassen maken ;-)
Waren als het ware de "clutch" even kwijt!

Ook Jos maakte een patroon aan de hand van een plaatje van Internet, maar gaat het thuis uit het leer snijden. 
Voor dat ik ga beginnen met naaien heb ik wat benodigdheden nodig en die wil ik maandag op de markt gaan halen.
Dit is mijn resultaat van weer een geslaagde creadag met Jos;

maandag 1 juli 2013

Recept 5 en 6 van de Sew Along 'Zo Geknipt' Maand Juli

Mijn recepten voor de Sew Along Zo Geknipt van de maand Juli!

Allereerst recept nr 5: Fietszadelhoesje.
Leuk projectje, snel klaar en mijn fiets is nu voorzien van een leuk hoesje. Ik gebruikte gelamineerd katoen. Ik had dit nog liggen van een binnenkant van een zwemtas. Was net voldoende voor de hoes.
Het patroon paste ik aan door deze op mijn fietszadel te leggen en bij te tekenen. Zo kreeg ik een patroon op maat.

Het naaien ging prima, behalve dat ik mijn hoofd er niet helemaal bij had en de verkeerde kanten op elkaar stikte...
Nadeel is dat je na het uithalen blijvende gaatjes in de stof hebt. Dus nadat ik de delen goed op elkaar had zitten maakte ik een iets grotere naad zodat de gaatjes in de naad wegvielen. Rondom bijgeknipt met de kartelschaar. Met behulp van de Clover clips vouwde ik de onderste rand om en stikte deze vast. Handig hulpmiddel naast de doir Riet en Sanne genoemde hulpmiddelen hiervoor.

Resultaat een mooi hoesje!


Recept nr 6: Tas op maat
Tas op maat..... maar ik heb eigenlijk een etui op maat nodig!
Ik ben dus zo brutaal geweest om de tas op maat om te buigen naar een etui op maat ;-)
Op de camping heb ik er een grote hekel aan om met de toiletrol over de camping te moeten lopen. En tegenwoordig heb je daar ook nog de vochtige toiletdoekjes en hygiëne doekjes voor een schone wc-bril bij.... een heel pakket!
Daar heb een een oplossing voor bedacht in de vorm van een etui van tafelzeil. Het patroon maakte ik zelf aan de hand van tips en een link van Elisanne, een 40 min ritstasje.
Het patroon maakte ik naar aanleiding van de handleiding op deze pagina.
En in anderhalf uur had ik het tasje klaar. Lekker snel!
Buitenkant van tafelzeil en binnenkant van regenjassenstof. Mooi vuil afstotend en waterdicht. kan veilig op de vloer van toilet staan wanneer er geen haakjes e.d. zijn.
De volgende keer zou ik de lus hoger op de zijkant plaatsen, vlak onder de rits.
En het "ik hou van Holland" thema doet het goed op buitenlandse campings!