zaterdag 30 mei 2015

Haaknaalden uit China

Je moet even geduld hebben... Maar dan heb je ook wat!
Bestellen in China, manlief wist de weg daar al aardig te vinden, kabeltjes, ledlampen, geregeld komt er wel eens een pakketje deze kant op. In een Facebook haakgroep kwam ik erachter dat men goedkoop haaknaalden bestelde in China. Dus zette ik mij op een avond achter de PC en dook in de chinese marktplaatsen. Alibabba, AliExpress, mininthebox, hdgate... Het zijn er nogal wat!
Het was even uitvinden welke zoektermen ik moest gebruiken, maar met "gemengde aluminium haaknaalden" had ik bij AliExpress de juiste haaknaalden te pakken; de Armour Clover look a likes!
Ze haken net zo lekker als de echte.
Er zijn verschillende aanbieders, en de prijzen verschillen onderling en met de dag. Regelmatig kijken en vergelijken. En....gratis verzending! Voor nog geen 5 euro had ik 9 haaknaalden, gelijk twee sets besteld, en die tweede ben ik meteen al kwijt 😄😉 (he Jos?)
Het duurt alleen even voor je ze in huis hebt, maar dat vind ik geen probleem.
Bestelden jullie al eens wat op Chinese Marktplaatsen?

dinsdag 26 mei 2015

"Crochet on the go"


Esther van Happy in Red reist veel en haakt daarbij heel wat af in verschillende landen en op verschillende plekken. Op Facebook en op haar Blog vroeg zij zich af wie er nog meer haakt op reis en deed een oproep om dit te delen.... Welnu ik ben net terug van maar liefst twee uitstapjes waarbij ik mijn  haakwerk bij me had!

In Lissabon begon ik twee weken geleden met een bol Unikat een driehoeksjaal te haken, heerlijk op het balkonnetje van ons appartement (Appartments Rue Garret 49, een aanrader!)


Hiermee ging ik verder in Frankrijk tijdens onze Hemelvaart tot Pinkstervakantie, hij vordert al aardig.



Maar heb de sjaal even terug in de mand gelegd want ik had ook mijn Cal2015 deken meegenomen op vakantie omdat ik al een paar weken achterliep en een kleine inhaalslag wilde maken. Het was nogal fris op vakantie dus was het heerlijk haken onder mijn deken. Ben nog steeds helemaal verliefd op het Stonewashed wol van Scheepjes en het is zo leuk om de deken elke week te zien groeien! Elke week een andere steek of combinatie van steken leren!

Ik mag graag haken wanneer we rijden met de auto/camper, zo val ik niet in slaap, das wat minder saai voor manlief. En mochten mijn ogen toch spontaan even dichtvallen dan toetert hij me wakker!


Vorig jaar haakte ik op onze vakantie naar Kroatie ook een driehoeksjaal met wol van Limited by Wolcafe en het patroon kreeg ik daar gratis bij.


Benieuwd naar jullie #crochetonthego verhalen! 

zaterdag 9 mei 2015

Appels en Peren in herhaling

Deze week maakte ik nog een versie van de Appels en Peren shirt uit het boek Zo Geknipt!2. Dit keer met een dunnere tricot in een knalroze kleurtje.
Omdat ik bij de vorige versie de hals wat ruim vond heb ik hem hier versmald en de voorkant wat lager gemaakt. In het voorpand haalde ik ook een kleine spie zodat het bij de decolleté minder snel zou gaan gapen.
Ik maakte het t-shirt iets langer en liet de band achterwege.

Eenmaal in elkaar gezet vond ik het shirt te wijdt bij de taille, daar heb ik nog 4 cm aan beide zijden uit gehaald!

Mooi om het verschil te zien in hoe een shirt valt bij gebruik van andere materialen.

donderdag 7 mei 2015

Fauve top uit La Maison Victor

La Maison Victor, een Belgische zelfmaakmode blad is nu aan zijn tweede jaargang bezig en heeft al een aantal iconische jurken en kledingstukken opgeleverd.
Het werd tijd dat ik eens iets uit de LMV maakte en dat werd de Fauve top uit editie 3 van 2014. Een eenvoudige top met twee plooien.
De originele Fauve top uit de LMV
Tips: Ik heb in verhouding brede heupen (peermodel) dus qua maat nam ik 38 en bij de heupen 40. De lengte verlengde ik met 2 cm.
De volgende keer zal ik hem op de heupen zelfs nog breder maken, vind hem daar nog te strak, vooral over een spijkerbroek heen. En ook de lengte was echt nodig, ik heb nu de zoom met biaisband afgewerkt om de volle lengte te kunnen gebruiken. Een volgende keer verleng ik hem met 4 a 5 cm.

Als stofje gebruikte ik mijn tweede satijn katoenen paneelstof (met een piep beetje stretch die ik bij TST-stoffen op de Stoffenspektakel kocht.
Even zoeken hoe de patroondelen op stof te leggen (alweer ;-) ) Wilde het contrasterend beleg van de plooien in een donkere blauwe kleur maken. Het geheel stak vrij snel in elkaar.
Heerlijk van die snel klaar projecten!
En ik zeg: geslaagd! Wat komen die distels mooi uit op de top en ook de twee plooien!



maandag 4 mei 2015

En nog een zomerjurk

Samen met de children of the sea dress die ik gisteren liet zien maakte ik nog een andere jurk. De stof had ik tegelijkertijd gekocht met de punta di Roma voor de chaneljurk. Op de markt in Gennep hing dit stofje aan de kraam en ervoor stond een pop met en jurk in die stof, was meteen verliefd en het stofje ging mee naar huis.
Het patroon wat ik gebruikte had ik vorig maart al getekend naar aanleiding van een plaatje.
De stof met print die ik daar in eerste instantie voor had gekocht vond ik in tweede instantie daar niet geschikt voor ivm de deelnaden en plooien. Maar dit stofje is perfect.


Paspopselfie ;-)
Twee leuke zomerjurken in de kast!

zondag 3 mei 2015

Children of the Sea Dress

Paneel stoffen zijn helemaal in tegenwoordig. Op facebook en blogland zie ik regelmatig mooie exemplaren voorbij komen. Paneelstoffen zijn bedrukte stoffen met afbeelding van een bestaand schilderij zoals de nachtwacht van Rembrandt, het meisje met de parel van Vermeer, stadsgezichten als Londen, Venetië of Barcelona.
Tijdens mijn bezoek aan stoffenspektakel in Den Bosch begin april mocht ik voor mezelf een panelstof kopen. Het meisje met de parel leek me wel leuk, helaas was deze uitverkocht. Maar ondertussen was mijn oog gevallen op een paneel met kinderen in de zee, deze kleuren spraken mij erg aan en passen goed bij mij. Dus deze paneelstof mocht met mij mee naar huis. Thuisgekomen eerst maar eens uitgezocht van welke schilder dit paneel is.
Het blijkt te gaan om Kinderen der Zee van Jozef Israëls:
Deze lieflijke scène bevat een boodschap. De visserskinderen met hun armoedige kleding en schamele speelgoed geven ons een beeld van hun toekomst. De oudste jongen torst de last van het gezin op zijn schouders en het bootje staat voor het zware leven op zee. Jozef Israëls schilderde dit thema voor het eerst in 1863. Het was enorm populair en Israëls heeft het daarna vaak herhaald.
Ik wilde het model van de jurk eenvoudig houden zodat alle aandacht naar de afbeelding zou gaan.
Op de naailes tekende ik de jurk op basis van mijn  basispatroon. In eerste instantie ook met coupenaden op het voorpand. Het op stof leggen was daardoor even een gepuzzel, want wilde geen coupenaden door kinderhoofdjes.... Tijdens het door passen bleek echter de coupenaad op het voorpand te veel te zijn. Dit tekende te veel af, dus deze coupenaden er weer uitgehaald. Hoefde ik achteraf eigenlijk niet zo te puzzelen. Maar ben tevreden hoe ik het heb gedaan.

In eerste instantie had ik korte mouwtjes, maar die zaten niet lekker, te krap en trokken de jurk mee omhoog. Vervolgens kapmouwtjes gemaakt maar ook deze vind ik nog strak zitten dus wellicht wordt de jurk later nog mouwloos.. Want de stof is op!

Verder vind ik de jurk geweldig!




En met deze laatste foto, kun je alvast in de kastdeur mijn andere jurk gespiegeld zien!
Daar morgen meer over!

vrijdag 1 mei 2015

Een nieuwe Zo Geknipt!2 Tas van stof en leer

Jos en ik hadden op 29 April een dagje samen naaien gepland. In eerste instantie wilden we een leren tas met franjes (DIY leather fringe bag) gaan naaien. Maar met de deadline van de nieuwe maand van onze sew along (Zo Geknipt) zo dichtbij leek het ons verstandiger om aan de tas van Project 12 te werken, want daar hadden we beide nog geen tijd voor gehad.
Zijzaak noemen Riet en Lies deze tas vanwege de zijzakjes die gelijk de geleiders vormen van de schouderband. Tassen maken is een grote hobby van ons en we hebben dan ook weer met veel plezier gezamenlijk aan deze tas genaaid.
Speciaal voor deze tas had ik al stoffen gehaald bij Es-ster (ook een webwinkel!) in Bolsward namelijk: Riley Blake fabric: Cottage newsprint teal voor de voering en Riley Blake fabric: Cottage triangles voor de buitenstof. Opeens dacht ik aan een grijze lap leer welke ik nog had liggen, die er mooi bij zou passen. Een combi met leer en stof! De dames daagden ons daartoe al uit in het boek.

Ik wilde als versteviging deze tas uitvoeren met soft and stable. Zodat de tas zou kunnen blijven staan, maar wel flexibel blijft. Dit heb ik daarvoor bij Mamarieke besteld.

De schouderband oogde op de foto's vrij kort en breed, daarom heb ik deze met 10 cm verlengd en op schouderpunt met 2 cm versmald weglopend naar de onderkant. Ik draag een tas graag crossover en dat is op deze manier goed mogelijk. En omdat ik de schouderband van leer in combinatie met stof maakte was het omkeren even een dingetje. Maar door het smallere schoudergedeelte open te laten en later door te stikken ging het toch goed. Handig om vooruit te proberen te denken qua handelingen.
Het op stof leggen, uitzoeken van patroondelen duurde langer dan verwacht, dus waren de tassen nog niet klaar toen Jos naar huis ging. Maar de volgende dag 's avonds met de telefoons naast ons en al Whatsappend kwamen de tassen toch net op tijd klaar.... Alleen dan nog het bloggen he?
Resultaat na een dagje naaien,
Het naaien met soft and stable ging prima. Op het einde wordt het wel een heel pakket wat onder de naaimachien doorgaat. Maar doordat het soepel is kun je het nog best goed manoeuvreren
In de bodem heb ik toch nog een stuk stevig karton gedaan die ik heb geplastificeerd, dan zakt dit minder door.
  


Moet zeggen dat ik inmiddels erg blij ben met de tas! Voordat ik begon vroeg ik me af of ik deze tas wel zou gaan gebruiken....recept 27 blijft een toppertje en zag hierin geen vervanging. Maar zie nu hierin een hele geschikte tas voor naar de naailes en alle naai afspraken! Dus deze gaat wekelijks 1 of meerdere keren gebruikt worden!