Berichten

Berichten uit november, 2015 weergeven

Boeklancering Hollands Welgaren

Afbeelding
Vandaag samen met Jos naar de boeklancering geweest van Maaike van Koert ( van CreJJation) geweest. Uit haar eerste boek Puur Haken al wat dingetjes gemaakt en vorig jaar een workshop stylen en fotograferen bij haar gevolgt op de DIY beurs van La Maison Victor.Dus toen Ik las dat vandaag de boeklancering was van haar nieuwste boek bij Wolplein in Zaltbommel was een uitstapje samen met Jos snel gepland!  Eerst lunchen in de prachtige stad Zaltbommel, dat is zeker een wat langer bezoek waard. En daarna op naar het Wolplein Inspiratiecentrum op het industrie terrein. Wat een prachtig iets zo'n centrum! Alle wol overzichtelijk uitgestald inclusief veel voorbeelden wat je er mee zou kunnen maken. Zag bekende projecten als de Cal2015 en Sophie's garden liggen, maar ook inspiratie voor nieuwe haakprojecten. Ook veel breivoorbeelden, maar daar heb ik (nog?) niks mee.
Maar goed, we kwamen daar voor Maaike. Eerst in de rij om het boek te kopen, incl een leuke goodiebag. Daarna in de rij vo…

Jeans

Afbeelding
Na al die jurken en jasjes die ik heb gemaakt de afgelopen jaren was het nu weer eens tijd om met mijn basispatroon van een broek aan de slag te gaan. Op de naailes ermee aan de slag gegaan. Patroon getekend volgens de methode Cuppens Geurs en een toile gemaakt in katoenen stof en deze gepast op de naailes. Aanpassingen gemaakt op het patroon en toen in een niet al te dure stretch jeansstof een broek gemaakt. Vooral de broek rits heb ik weer eens op de naailes geoefend, want het was lang geleden dat ik dat eens deed.

Toen de jeans af was weer op de naailes afgepast en vooral de zijnaden nog wat ingenomen, zodat de broek wat strakker onder de billen kwam te zitten. Ook op het basispatroon de belijning van de band wat aangepast want dat kan mooier.
Mijn eerste achterzakken waren te klein, dat had geen mooi effect. Achterzakken kunnen de broek maken of breken... kijk maar eens om je heen! Gelukkig had ik nog stof over en kon ik een paar grotere maken. Op deze achterzakken wilde ik graag…

Katniss sjaal nummer 2

Afbeelding
De eerste Katniss Cowl was eind oktober klaar en gelijk gestart met nummer twee. Deze sjaal haakte ik zelfs twee keer, de eerste keer te weinig lossen opgezet en werd de sjaal te strak. Dus alles weer uitgehaald en opnieuw begonnen.
De wol kocht ik in Turkije en is door mijn schoonzus zelf uitgezocht. Voor haar maakte ik deze sjaal.

Laat de kou nu maar komen, want het is er eentje om lekker in weg te kruipen!
De sjaal haakte ik met wol (naam kwijt) uit Turkije, met naald 4,5

Recept 27 op repeat

Afbeelding
En weer rolde er eentje onder de naaimachine vandaan.... Recept 27 uit Zo Geknipt 1
Dit keer in de kleine uitvoering en met een rits.
De stofjes werden door de ontvanger zelf uitgezocht op Sew Natural, een biokatoen in zigzag grijs en de voering van een biokatoen Leaves Pink beide van Cloud 9.
De piping maakte ik zelf van een stukje koord en lila biaisband.

Als versteviging van de buitenstof gebruikte ik volumevlies H640 en de voering verstevigde ik ook met een laagje vlieseline omdat ik de stof best dun vond.


Nu hopen dat ze veel plezier van de tas gaat hebben!

Grofvuilzakken in plaats van patroonpapier

Afbeelding
De afgelopen dagen heb ik een aantal patronen overgenomen. Tot nu toe gebruikte is daar vellen patroonpapier voor, maar nu heb ik eens wat anders geprobeerd. Op facebook kwam ik de tip tegen om grof vuil zakken van de Action daarvoor te gebruiken. De zak open knippen en op je patroon of op patroonvel uit een modemaakblad leggen. Doordat de zak doorzichtig is zie je de onderliggende lijnen ontzettend goed en is het overtrekken gemakkelijker. 

Ook blijft het plastic lekker aan het patroonvel kleven en glijdt niet zo heen en weer. 
Vervolgens vandaag de plastic patroondelen op stof gelegd. Ook hier kleeft het wat aan de stof en ik had minder spelden nodig om het op het stof te houden.

Samen met de naadtoeslag magneetjes van Avenir mode wordt het uitknippen van patronen weer wat gemakkelijker! Zelfs 14 magneetjes blijven kaarsrecht aan de schaar kleven!
Ik ga de puinzakken van de Action zeker vaker gebruiken!

Burda Hack Jurk

Afbeelding
Na al dat werk voor de Sancho Clubdag had ik zin in een snel klaar project. Op stoffenspektakel in Den Bosch werd ik meteen verliefd op een mooie zwart met groen tricot. Een lekker jurk en samen met een zwart vest wat ik in de kast heb hangen en een zwarte (fleece)maillot een heerlijke combi voor de koudere dagen.
Maar dat snel viel een beetje tegen!
Het zat me op meerdere fronten tegen. Allereerst kon ik het patroon niet vinden. Had dit patroon eerder gebruikt bij mijn retrojurk en nu wilde ik hem met wat aanpassingen opnieuw gebruiken. Patroon dus maar weer opnieuw overgenomen uit de Burda van Mei 2009.
Ik maakte aparte belegdelen ipv aangeknipte, de tussenpas met zijnaden ipv een achternaad en de rok heb ik op twee plaatsen ingeknipt en uitgelegd tot een wijdere rok. De breedte van de stof was daarbij mijn leidraad. Tot zover mijn hack op het patroon.
Tijdens het uitknippen viel me het al op dat de stof voor de schaar weg wilde glijden...... Dat beloofde wat voor het naaien. En ja…

Workshop hemd en slip op de Sanchoclubdag

Afbeelding
In september werd ik door het bestuur van vereniging Sancho gevraagd of ik het zag zitten om een workshop Lingerie te geven. Een leuke uitdaging leek me en een mooie kans om andere dames enthousiast te maken om zelf lingerie te maken. Dus ik zei ja!
Toen kwamen de voorbereidingen en daar ging toch behoorlijk heel wat meer tijd in zitten dan gedacht. Op zoek naar patronen kwam ik op patronen van een slip en hemdje van de Knipmode, en via het bestuur van Sancho werd geregeld dat Knipmode deze digitale patronen kosteloos beschikbaar stelden. Super want dat scheelt veel in een zoektocht naar bruikbare patronen en in de workshopkosten.
Vervolgens het hemdje en de slip gemaakt en daar werkbeschrijvingen bij gemaakt. En dat is knap lastig, om op te schrijven hoe je iets doet en dat de ander dat dan begrijpt! Vervolgens met behulp van de beschrijvingen nogmaals een hemdje en een slip in een kleinere maatvoering gemaakt want de maten van de Knipmode vielen ruim uit, meer geschikt voor minder …