zaterdag 28 november 2015

Boeklancering Hollands Welgaren

Vandaag samen met Jos naar de boeklancering geweest van Maaike van Koert ( van CreJJation) geweest. Uit haar eerste boek Puur Haken al wat dingetjes gemaakt en vorig jaar een workshop stylen en fotograferen bij haar gevolgt op de DIY beurs van La Maison Victor.
Dus toen Ik las dat vandaag de boeklancering was van haar nieuwste boek bij Wolplein in Zaltbommel was een uitstapje samen met Jos snel gepland! 
Eerst lunchen in de prachtige stad Zaltbommel, dat is zeker een wat langer bezoek waard. En daarna op naar het Wolplein Inspiratiecentrum op het industrie terrein.
Wat een prachtig iets zo'n centrum! Alle wol overzichtelijk uitgestald inclusief veel voorbeelden wat je er mee zou kunnen maken. Zag bekende projecten als de Cal2015 en Sophie's garden liggen, maar ook inspiratie voor nieuwe haakprojecten. Ook veel breivoorbeelden, maar daar heb ik (nog?) niks mee.





Maar goed, we kwamen daar voor Maaike. Eerst in de rij om het boek te kopen, incl een leuke goodiebag. Daarna in de rij voor een praatje en persoonlijke noot in het boek met Maaike.







Daarna nog even een kopje koffie en thee zonder de worteltaart want we hadden onze buik nog vol van de lunch. Maar het recept staat in het boek dus die kunnen we zeker uit gaan proberen.
Behalve haakprojecten staan er dit keer in het boek ook breiprojecten en recepten. En natuurlijk de styling zoals je die van Maaike kunt verwachten.

In het Inspiratie centrum deed ik nog wat leuke ideeen op voor in de kerstboom... Eens kijken of ik daar leuke patroontjes van kan vinden.
 

Ook het kussen wat al in een blog van Wolplein verscheen en op mijn todo lijstje staat in het echt bewonderd en de conclusie getrokken dat ik die echt moet gaan maken! :-)


woensdag 25 november 2015

Jeans

Na al die jurken en jasjes die ik heb gemaakt de afgelopen jaren was het nu weer eens tijd om met mijn basispatroon van een broek aan de slag te gaan. Op de naailes ermee aan de slag gegaan. Patroon getekend volgens de methode Cuppens Geurs en een toile gemaakt in katoenen stof en deze gepast op de naailes. Aanpassingen gemaakt op het patroon en toen in een niet al te dure stretch jeansstof een broek gemaakt. Vooral de broek rits heb ik weer eens op de naailes geoefend, want het was lang geleden dat ik dat eens deed.

Toen de jeans af was weer op de naailes afgepast en vooral de zijnaden nog wat ingenomen, zodat de broek wat strakker onder de billen kwam te zitten. Ook op het basispatroon de belijning van de band wat aangepast want dat kan mooier.
Mijn eerste achterzakken waren te klein, dat had geen mooi effect. Achterzakken kunnen de broek maken of breken... kijk maar eens om je heen! Gelukkig had ik nog stof over en kon ik een paar grotere maken. Op deze achterzakken wilde ik graag een sier borduursel. Een avondje naar borduurpatronen gezocht, wel wat gevonden maar dat was het toch niet helemaal. Daarna op Pinterest en Google afbeeldingen gezocht naar Jeans achterzakken. Daar deed ik de inspiratie op voor een borduursel, niet met de borduurmachine, maar gewoon met de naaimachine. Tekende met krijt patroon op de zakken en naaide met dikker garen het patroon op de zakken.

Op de naailes werden de zakken op de juiste plek geplaatst terwijl ik de broek aanhad. Op die manier kun je zoeken naar het mooiste effect. Maandag naaide ik de zakken erop en klaar is mijn eerste Jeans!


dinsdag 24 november 2015

Katniss sjaal nummer 2

De eerste Katniss Cowl was eind oktober klaar en gelijk gestart met nummer twee. Deze sjaal haakte ik zelfs twee keer, de eerste keer te weinig lossen opgezet en werd de sjaal te strak. Dus alles weer uitgehaald en opnieuw begonnen.
De wol kocht ik in Turkije en is door mijn schoonzus zelf uitgezocht. Voor haar maakte ik deze sjaal.

Laat de kou nu maar komen, want het is er eentje om lekker in weg te kruipen!
De sjaal haakte ik met wol (naam kwijt) uit Turkije, met naald 4,5

maandag 23 november 2015

Recept 27 op repeat

En weer rolde er eentje onder de naaimachine vandaan.... Recept 27 uit Zo Geknipt 1
Dit keer in de kleine uitvoering en met een rits.
De stofjes werden door de ontvanger zelf uitgezocht op Sew Natural, een biokatoen in zigzag grijs en de voering van een biokatoen Leaves Pink beide van Cloud 9.
De piping maakte ik zelf van een stukje koord en lila biaisband.

Als versteviging van de buitenstof gebruikte ik volumevlies H640 en de voering verstevigde ik ook met een laagje vlieseline omdat ik de stof best dun vond.


Nu hopen dat ze veel plezier van de tas gaat hebben!

donderdag 19 november 2015

Grofvuilzakken in plaats van patroonpapier

De afgelopen dagen heb ik een aantal patronen overgenomen. Tot nu toe gebruikte is daar vellen patroonpapier voor, maar nu heb ik eens wat anders geprobeerd. Op facebook kwam ik de tip tegen om grof vuil zakken van de Action daarvoor te gebruiken.
De zak open knippen en op je patroon of op patroonvel uit een modemaakblad leggen. Doordat de zak doorzichtig is zie je de onderliggende lijnen ontzettend goed en is het overtrekken gemakkelijker. 


Ook blijft het plastic lekker aan het patroonvel kleven en glijdt niet zo heen en weer. 

Vervolgens vandaag de plastic patroondelen op stof gelegd. Ook hier kleeft het wat aan de stof en ik had minder spelden nodig om het op het stof te houden.


Samen met de naadtoeslag magneetjes van Avenir mode wordt het uitknippen van patronen weer wat gemakkelijker!
Zelfs 14 magneetjes blijven kaarsrecht aan de schaar kleven!

Ik ga de puinzakken van de Action zeker vaker gebruiken!

dinsdag 17 november 2015

Burda Hack Jurk


Na al dat werk voor de Sancho Clubdag had ik zin in een snel klaar project. Op stoffenspektakel in Den Bosch werd ik meteen verliefd op een mooie zwart met groen tricot. Een lekker jurk en samen met een zwart vest wat ik in de kast heb hangen en een zwarte (fleece)maillot een heerlijke combi voor de koudere dagen.
Maar dat snel viel een beetje tegen!
Het zat me op meerdere fronten tegen. Allereerst kon ik het patroon niet vinden. Had dit patroon eerder gebruikt bij mijn retrojurk en nu wilde ik hem met wat aanpassingen opnieuw gebruiken. Patroon dus maar weer opnieuw overgenomen uit de Burda van Mei 2009.
Ik maakte aparte belegdelen ipv aangeknipte, de tussenpas met zijnaden ipv een achternaad en de rok heb ik op twee plaatsen ingeknipt en uitgelegd tot een wijdere rok. De breedte van de stof was daarbij mijn leidraad. Tot zover mijn hack op het patroon.
Tijdens het uitknippen viel me het al op dat de stof voor de schaar weg wilde glijden...... Dat beloofde wat voor het naaien. En ja hoor, een vreselijk stofje om te naaien!
Wijdere rokdeel
Dus ipv snel de jurk in elkaar locken, heb ik veel gespeld, geregen, en langzaam genaaid en gelockt.
Ook gespeeld met de voetdruk van zowel de naaimachine, lockmachine en van de Covermachine.
Verstand op nul, engelen geduld en hier en daar wat uithalen en weer opnieuw.
Maar geduld wordt beloond, en gisteren op de naailes de lengte  van de rok laten afspuiten, want dat was zelf niet te doen. Gisteravond onder de Cover door en ik ben weer een jurk rijker! Heerlijk!
Voordeel van die lastige flubbertricot stoffen is dat ze meestal heerlijk dragen!
Achterzijde jurk
Voorkant Jurk
Bovenkant jurk

Zwarte manchet

label mag niet ontbreken

Zie nu op de paspop dat het beleg de neiging heeft om naar buiten te draaien. Laat mijn Cover dus maar even staan met het zwarte garen erop. Misschien dat ik de belegdelen nog doorstik met de cover. Snel de jurk maar aan!

dinsdag 10 november 2015

Workshop hemd en slip op de Sanchoclubdag


In september werd ik door het bestuur van vereniging Sancho gevraagd of ik het zag zitten om een workshop Lingerie te geven. Een leuke uitdaging leek me en een mooie kans om andere dames enthousiast te maken om zelf lingerie te maken. Dus ik zei ja!
Toen kwamen de voorbereidingen en daar ging toch behoorlijk heel wat meer tijd in zitten dan gedacht. Op zoek naar patronen kwam ik op patronen van een slip en hemdje van de Knipmode, en via het bestuur van Sancho werd geregeld dat Knipmode deze digitale patronen kosteloos beschikbaar stelden. Super want dat scheelt veel in een zoektocht naar bruikbare patronen en in de workshopkosten.
Vervolgens het hemdje en de slip gemaakt en daar werkbeschrijvingen bij gemaakt. En dat is knap lastig, om op te schrijven hoe je iets doet en dat de ander dat dan begrijpt! Vervolgens met behulp van de beschrijvingen nogmaals een hemdje en een slip in een kleinere maatvoering gemaakt want de maten van de Knipmode vielen ruim uit, meer geschikt voor minder rekbare materialen.
Van tevoren heb ik samen met Marjan van Naaicentrum Knopspeld een materialen pakket samengesteld van goed te naaien lycra en kant. De deelnemers konden uit 4 kleuren kiezen en deze heb ik vlak voor de workshop ingeslagen.

En toen was het 7 november... De dag van de Sancho clubdag! Mijn twee paspoppen op de achterbank en ik met gezonde zenuwen op pad naar Amersfoort.

Het bleek plaats te vinden in een schoolgebouw en ik kreeg een echt lokaal toegewezen om de workshop te geven. De bankjes zo neergezet zodat de dames in een kring zaten en ik daar achterlangs omheen kon lopen.
's Ochtends de slip workshop en 's middags het hemdje.
Conclusie is dat ik het erg leuk vond om te doen. En dat er veel tijd ging zitten in het naai technisch gedeelte met proeflapjes. En wat was ik blij dat ik op het laatst nog voor iedereen proeflapjes met elastiek en kant heb gemaakt. Want op deze wijze konden de deelnemers ervaring opdoen met het naaien van lycra en kant en welke steken er gebruikt moeten worden. Zonder dat het ten koste ging van het werkstuk.  Elke naaimachine is weer anders qua instellingen en sommige merken hebben weer hele andere steken. Het was samen met de deelnemers een zoektocht naar de juiste steken. Maar moet zeggen dat ik dat erg leuk vond om te doen.




Nadat men de juiste steken en instelling hadden ging men met het werkstuk aan de gang, maar 2 uur is dan echt te kort om tot een kant en klaar product te komen. Dus ik hoop dat met de informatie in de workshop en met de uitgebreide werkbeschrijving men thuis tot een mooi eindproduct komt! De eerste foto heb ik voorbij zien komen.


En ik zeg... voor herhaling vatbaar!