vrijdag 24 februari 2017

Tweede Bionic Gear Bag

Tijdens onze maandelijkse naaidate hebben Hilda en ondergetekende de afgelopen 3 maanden gewerkt aan onze tweede Bionic Gear Bag. Over onze eerste BGB schreef ik hier --> Klik

Bij deze tweede hebben we de maatvoering aangepast. Via via hoorden we van iemand die hem 5 cm hoger had gemaakt en dat dit goed beviel. De mijne zit nu al propvol, dus iets meer ruimte zou leuk zijn.

Een tijd geleden kwam ik na een tip bij Louise's Naaicafe in Veghel een hele leuke stof tegen. Zwart met afbeeldingen van Bernina naaimachines erop en er zou zelfs een hele serie omheen binnen komen. Daar in spanning op gewacht en mooie stoffen mee naar huis genomen voor de BGB.
De stoffen zijn uitgebracht door Benartex en ontworpen door Amanda Murphy met de toepasselijke naam Sewing Room

In december samen met Hilda het patroon aangepast, was best nog even een ding. Vanuit inch en yard naar cm en meters en dan nog de boel verhogen, soms alleen 5 cm erbij en soms 10 cm erbij.... Het was weer goed nadenken hoe de bgb in elkaar steekt en waar te verhogen en vergroten. Daarna alle patroondelen op stof gelegd en uitgeknipt.

Thuis de delen verstevigd met de Elnapress (wat een heerlijk apparaat is dat toch om de vlieseline goed op stof te krijgen)

In januari zijn we begonnen met het in elkaar naaien van de tas maar kregen hem niet helemaal af.

Afgelopen donderdag toog ik weer naar Hilda's naaidomein en daar volmaakte we onze tweede Bionic gear bag variant!

Een chocolade schaar! Om op te eten!
Superblij er weer mee. Binnenkort in gebruik nemen en kijken hoe deze bevalt!

Links Hilda haar BGB en rechts de mijne!











Isn't she cute?? Supergaaf toch om een afbeelding van mijn naaimachine voorop mijn naaigerieftas te hebben

dinsdag 21 februari 2017

Rolstoeljas

Wat een getrek en gesjor is het als men een jas aan wil doen bij iemand in een rolstoel en ook nog eens halfzijdig verlamd is. Al heel snel bedacht ik me dat ik daar eens een handig cape of jas voor wilde maken als oplossing.
Meerdere ideeen passeerde de revue en met diverse mensen hierover te hebben gebabbeld ontstond eerst het idee van een cape die je over het hoofd aan doet, maar dan hou je best veel stof onder de mouwen over en dat kan in de weg zitten. Vervolgens een tip om met een achtersluiting van klitteband te werken. Voor een lange jas tot over de knieeen en achter kort tot net boven de billen.

Op de naailes tekende ik op een herengrondpatroon m 56 een kimonomouw aan. Op het voorpand een polosluiting met kraag en staander en achter een overslag met beleg voor de klitteband sluiting.
Het toeval wilde dat er net 2 dames op de naailes bezig waren met de polosluiting met kraag voor hun costumiere examen. Het was voor mij al even geleden dat ik deze sluiting daarvoor had getekend en gemaakt.

Eerst van een goedkoop stofje een proef gemaakt. Hierbij bleken de mouwen wat te smal en de voorzijde te kort. Dit veranderd en daarna snel stof besteld.
Na mijn softshell wandelbroek leek mij dit materiaal heel geschikt voor zo'n rolstoeljas. Bij Driessen.nl zag ik na een tip softshell voor 4 euro, snel dit besteld samen met confectie voering.

Toen ik het stoffenpakket thuis kreeg bleek de softshell van hele andere kwaliteit dan de softshell die ik bij Textielstad kocht! Veel dunner en elastischer en glimmender. Omdat ik de andere kwaliteit in mijn gedachten had viel dit dus even tegen. De voeringstof bleek ook elastisch te zijn, maar gelukkig wel glad. Ideaal voor een onderjurkje dat wel!
Meteen softshell bij Textielstad gekocht. En het besluit genomen om twee jassen te maken. Een winter/zomer variant met uitneembare gewateerde voering en een lente/herfst variant van de softshel bij Driessen stoffen vandaan.

Als eerste de lente/herfst variant gemaakt omdat die stoffen nou eenmaal al binnen waren. En ook de goedkoopste stoffen, zodat het wat minder erg is als er iets fout gaat haha.

Het in elkaar naaien van de jas was meer werk dan ik had gedacht. Een cape is natuurlijk veel minder werk, maar een jas met twee sluitingen dat vraagt veel meer werk!


Maar hij is af en meteen in gebruik genomen! Op het voorpand zit een zak waarin wat spullen gedaan kunnen worden enhet is gelijk een mof waarachter de handen gestoken kunnen worden voor als het kouder is.!




Zoals ik al zei is de jas meteen in gebruik genomen en bevalt deze heel goed. Op de mouwen ga ik nog klittenband stikken om de opening wat smaller te kunnen maken. Bij de tweede jas wil ik de kraag naden wat minder dik zien te krijgen. Misschien niet van dubbele laag softshell maar met aan binnenkant staander en achterkant kraag een voeringstofje.
Op naar rolstoeljas nummer 2!!



zondag 12 februari 2017

Alles is haken vest

Mijn tweede alles is haken vest is af! Dit keer gehaakt van een hele fijne Merino wol van Katia. Wat haakte deze wol heerlijk weg en voelt zalig zacht aan.
Omdat ik bij het orginele patroon de hals veel te ruim vind zitten heb ik dit wat anders gedaan.
Ipv in een keer in een rij de steken te verdubbelen heb ik daar een paar toeren langer over gedaan. Ook ben ik met een minder aantal steken begonnen.



Alleen maar stokjes haken vond ik saai. Dus heb ik om de 3 toeren een toer moesjes gehaakt en na de volgende drie toeren een rij gekruiste stokjes. Een mooi relief is zo ontstaan.

Ook heb ik " al passend en metend"  verminderd tot taille wijdte en daarna weer vermeerderd tot heupbreedte. Hierdoor volgt het vest mooi mijn lichaam. 
De onderrand heb ik afgewerkt met een schelprandje, eerst had ik dat ook langs de voorpanden maar dat vond ik niet mooi. Dus weer uitgehaald en het bij een paartoeren vasten gehouden (tot de bol wol op was! ) Blij met het resultaat!
Qua lengte hield ik de lengte van een blauw/fuchia jurkje aan, net iets boven de zoom geeindigd. Maar nadat ik het vest uitgewassen had met eucelan en liggend geblockt heb laten drogen, bleek het vest toch zeker 10 cm langer te zijn geworden!
Dat is iets waar ik beter rekening mee moet gaan houden!

Patroon:  "Alles is haken" vest uit gelijknamig boek van Saskia Laan 
Wol: Katia Merino Aran 9 bollen color 57 blauw
Naald: nr 6