dinsdag 21 februari 2017

Rolstoeljas

Wat een getrek en gesjor is het als men een jas aan wil doen bij iemand in een rolstoel en ook nog eens halfzijdig verlamd is. Al heel snel bedacht ik me dat ik daar eens een handig cape of jas voor wilde maken als oplossing.
Meerdere ideeen passeerde de revue en met diverse mensen hierover te hebben gebabbeld ontstond eerst het idee van een cape die je over het hoofd aan doet, maar dan hou je best veel stof onder de mouwen over en dat kan in de weg zitten. Vervolgens een tip om met een achtersluiting van klitteband te werken. Voor een lange jas tot over de knieeen en achter kort tot net boven de billen.

Op de naailes tekende ik op een herengrondpatroon m 56 een kimonomouw aan. Op het voorpand een polosluiting met kraag en staander en achter een overslag met beleg voor de klitteband sluiting.
Het toeval wilde dat er net 2 dames op de naailes bezig waren met de polosluiting met kraag voor hun costumiere examen. Het was voor mij al even geleden dat ik deze sluiting daarvoor had getekend en gemaakt.

Eerst van een goedkoop stofje een proef gemaakt. Hierbij bleken de mouwen wat te smal en de voorzijde te kort. Dit veranderd en daarna snel stof besteld.
Na mijn softshell wandelbroek leek mij dit materiaal heel geschikt voor zo'n rolstoeljas. Bij Driessen.nl zag ik na een tip softshell voor 4 euro, snel dit besteld samen met confectie voering.

Toen ik het stoffenpakket thuis kreeg bleek de softshell van hele andere kwaliteit dan de softshell die ik bij Textielstad kocht! Veel dunner en elastischer en glimmender. Omdat ik de andere kwaliteit in mijn gedachten had viel dit dus even tegen. De voeringstof bleek ook elastisch te zijn, maar gelukkig wel glad. Ideaal voor een onderjurkje dat wel!
Meteen softshell bij Textielstad gekocht. En het besluit genomen om twee jassen te maken. Een winter/zomer variant met uitneembare gewateerde voering en een lente/herfst variant van de softshel bij Driessen stoffen vandaan.

Als eerste de lente/herfst variant gemaakt omdat die stoffen nou eenmaal al binnen waren. En ook de goedkoopste stoffen, zodat het wat minder erg is als er iets fout gaat haha.

Het in elkaar naaien van de jas was meer werk dan ik had gedacht. Een cape is natuurlijk veel minder werk, maar een jas met twee sluitingen dat vraagt veel meer werk!


Maar hij is af en meteen in gebruik genomen! Op het voorpand zit een zak waarin wat spullen gedaan kunnen worden enhet is gelijk een mof waarachter de handen gestoken kunnen worden voor als het kouder is.!
Zoals ik al zei is de jas meteen in gebruik genomen en bevalt deze heel goed. Op de mouwen ga ik nog klittenband stikken om de opening wat smaller te kunnen maken. Bij de tweede jas wil ik de kraag naden wat minder dik zien te krijgen. Misschien niet van dubbele laag softshell maar met aan binnenkant staander en achterkant kraag een voeringstofje.
Op naar rolstoeljas nummer 2!!10 opmerkingen:

 1. Mooie oplossing met de sluiting aan de achterkant. Een dame waar ik mee werk heeft altijd een cape achterstevoren aan op de rolstoel, hetzelfde idee maar dit is veel mooier. Mooi werk en heel dankbaar denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed zeg!Heel erg functioneel en toch mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hele mooie en praktische jas.
  Knap hoor wat je ogen zien maken je handen!😊

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is het mogelijk het patroon te verkrijgen? Worstel al 2 jaar met iemand in een rolstoel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap gedaan Thialda ik denk dat er meerdere nu naar het patroon aan je gaan vragen...een 'gat in de markt" is dit...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, knap en dankbaar werk!
  Met allemaal slimmigheidjes die het buiten zijn in een rolstoel een stukje makkelijker maken.
  Echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook wij zijn naarstig op zoek naar een patroon. Kun je ons op weg helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet, stuur me een mail op gestrikt67 "at" yahoo.com

   Verwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat!