dinsdag 10 november 2015

Workshop hemd en slip op de Sanchoclubdag


In september werd ik door het bestuur van vereniging Sancho gevraagd of ik het zag zitten om een workshop Lingerie te geven. Een leuke uitdaging leek me en een mooie kans om andere dames enthousiast te maken om zelf lingerie te maken. Dus ik zei ja!
Toen kwamen de voorbereidingen en daar ging toch behoorlijk heel wat meer tijd in zitten dan gedacht. Op zoek naar patronen kwam ik op patronen van een slip en hemdje van de Knipmode, en via het bestuur van Sancho werd geregeld dat Knipmode deze digitale patronen kosteloos beschikbaar stelden. Super want dat scheelt veel in een zoektocht naar bruikbare patronen en in de workshopkosten.
Vervolgens het hemdje en de slip gemaakt en daar werkbeschrijvingen bij gemaakt. En dat is knap lastig, om op te schrijven hoe je iets doet en dat de ander dat dan begrijpt! Vervolgens met behulp van de beschrijvingen nogmaals een hemdje en een slip in een kleinere maatvoering gemaakt want de maten van de Knipmode vielen ruim uit, meer geschikt voor minder rekbare materialen.
Van tevoren heb ik samen met Marjan van Naaicentrum Knopspeld een materialen pakket samengesteld van goed te naaien lycra en kant. De deelnemers konden uit 4 kleuren kiezen en deze heb ik vlak voor de workshop ingeslagen.

En toen was het 7 november... De dag van de Sancho clubdag! Mijn twee paspoppen op de achterbank en ik met gezonde zenuwen op pad naar Amersfoort.

Het bleek plaats te vinden in een schoolgebouw en ik kreeg een echt lokaal toegewezen om de workshop te geven. De bankjes zo neergezet zodat de dames in een kring zaten en ik daar achterlangs omheen kon lopen.
's Ochtends de slip workshop en 's middags het hemdje.
Conclusie is dat ik het erg leuk vond om te doen. En dat er veel tijd ging zitten in het naai technisch gedeelte met proeflapjes. En wat was ik blij dat ik op het laatst nog voor iedereen proeflapjes met elastiek en kant heb gemaakt. Want op deze wijze konden de deelnemers ervaring opdoen met het naaien van lycra en kant en welke steken er gebruikt moeten worden. Zonder dat het ten koste ging van het werkstuk.  Elke naaimachine is weer anders qua instellingen en sommige merken hebben weer hele andere steken. Het was samen met de deelnemers een zoektocht naar de juiste steken. Maar moet zeggen dat ik dat erg leuk vond om te doen.
Nadat men de juiste steken en instelling hadden ging men met het werkstuk aan de gang, maar 2 uur is dan echt te kort om tot een kant en klaar product te komen. Dus ik hoop dat met de informatie in de workshop en met de uitgebreide werkbeschrijving men thuis tot een mooi eindproduct komt! De eerste foto heb ik voorbij zien komen.


En ik zeg... voor herhaling vatbaar!12 opmerkingen:

 1. Knap hoor, dat je dat gedaan hebt. Je 2 voorbeelden zien êr ook super uit...
  Ik kan geloven dat dit enige voorbêreiding vereiste en dat het misschien tegen gevallen is, maar voor een volgende keer heb ke dit natuurlijk niet meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gaaf, Tialda! En goed dat je dit aandurft en ook kunt! Mooie patronen trouwens. Groetjes van Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hoor, geweldig die poppen op de achterbank. Je zult wel bekijks gehad hebben. Leuk om je een keertje te ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super Tialda. Best lastig om een goede omschrijving te maken. Mooie voorbeelden heb je gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super Tialda. Best lastig om een goede omschrijving te maken. Mooie voorbeelden heb je gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. helemaal aan jou toevertrouwd.... mooi mooi mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gezellige medepassagiers;) Maar de workshop,was erg duidelijk en verhelderend. Heb het hemdje vandaag afgemaakt. Wel wat aangepast bij de figuurnaadjes maar verder prima. Nogmaals bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt de dames keurig in de gordel gezet :). Het was een hele leuke workshop! Veel te kort maar ga morgen proberen het hempje af te maken. Alleen nog even goed kleurend garen kopen. Nogmaals bedankt en tot ziens.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie manier om creativelingen kennis te late maken met de beginselen van lingerie maken! En wat heb je het goed verzorgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het was hartstikke leuk Tialda, en dat je een beetje nerveus was, was niet aan je af te zien. Ik vond juist dat je zo'n rust uitstraalde.

  Je hebt het perfect voorbereid en heel goede adviezen gegeven.
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben jaloers op die vrouwen!
  Heel veel werk voor jou, maar wat zullen ze blij geweest zijn.
  En veel werk voor de vrouwen. Ben benieuwd naar de andere kleuren als ze af zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je laat weten wat je er van vindt!