Berichten

Berichten uit december, 2015 weergeven

Oud wordt nieuw! Een kijkje in mijn hobbyruimte

Afbeelding
Deze kerstvakantie heb ik besteed aan het herinrichten van mijn naaiatelier. Al sinds ik in dat kamertje ben getrokken kom ik ruimte te kort. Vooral kastruimte, eerst had ik een oude linnenkast die uitelkaar viel. Van de zomer omgewisseld met een boekenkast uit vriendlief zijn hobbykamer, maar ook met deze kast kwam ik ruimte te kort.  Oude situatie met de boekenkast
Omdat vriendlief geen voorstander is van gaten in de muur boren, heb ik geen planken aan de muur omdaar mijn mappen en boeken op te bergen, die moeten ook allemaal in de kast. En zodoende kan ik mijn lopende projecten alleen kwijt op de tafel, maar dat wordt zo rommelig en daar houd ik eigenlijk niet van.
Panoramafoto van de kamer
Al een tijdje keek ik naar de Kallaxkasten van de Ikea. En op de facebookgroep handwerk en naaikamer inrichting kwamen leuke voorbeelden voorbij waardoor ik weer geïnspireerd raakte om toch weer aan de slag te gaan met mijn kamer om een fijnere werkomgeving te krijgen.
Deze kerstvakantie was het zover…

Gehaakt Kabelkussen van Wolplein

Afbeelding
Op het Blog van Wolplein stond een tijdje terug een patroon voor een gehaakt kabelkussen. Dat je kabels kon haken dat wist ik niet, kende het wel van breien. Het leuke was dat ik de steek die daarvoor gebruikt wordt eigenlijk al heel goed kende. De kabel maak je met reliëf stokjes! En dat heb ik al geoefend met de Cal 15, Sophies Garden en de twee Katniss cowls!
Dus bedacht ik me dat dit voor mij te doen moest zijn.
En zoals altijd.... Al het begin is moeilijk. Na een aantal keren opnieuw te zijn begonnen..... Ik had vooral moeite met in de tweede toer het juist zien en tellen van de steken. Maar toen ik dat eenmaal goed had ging het beter. Het kruisen van de kabels is even zoeken naar de juiste plek om in te steken. Maar je ziet vanzelf of je wel of niet goed zit ;-)
De kleur matcht goed bij de andere kussens en ................................de kerstboom!
En goed gekeurd door Izzy ;-P


Patroon van Wolplein Garen Royal van de Zeeman Gehaakt op Clover Amour 7 (de lossen op 8)

Harrietjurk uit LMV

Afbeelding
Het zelfmaakmode blad La Maison Victor (hierna LMV genoemd ;-) ) komt uit België en ik ben sinds een jaar lid. Maakte er tot nu toe nog maar 1 project uit de Fauve top!
Nu was het de beurt aan de Harrietjurk uit de editie noc/dec 2015. Men adviseerde een stevige tricot of geweven stof met voldoende gewicht.
Op de stoffenspektakel van dit najaar kocht ik een lavendelkleurige dikkere tricotstof met een vierkantjes structuur (weet even geen andere benaming...) en die leek me zeer geschikt voor dit patroon.
Het patroon had ik iets aangepast aan mijn eigen maten, iets meer taille genomen. Maar tijdens de doorpas mocht dit er gelijk weer uit, dus er is genoeg overwijdte in het patroon opgenomen. In LMV is de jurk met een rits uitgevoerd, dat heb ik eruit gelaten. De stof was rekbaar genoeg leek me, maar heb de zijkanten van de jurk eerst geregen en daarna gepast om te kijken of ik er goed in en uit kon komen. En dat lukte!
Ook verlengde ik de mouwen zodat ik er niet altijd een jasje of ves…

Warm in bed en warm buiten!

Afbeelding
Ondertussen kwamen er nog wat projecten af......
Eentje om lekker warm in bed te liggen met een borduurdesign Swirl cats op het borstzakje. De zachte tricot kocht ik bij Sisters stoffen in Schaijk.
Het is een zelf getekend shirtpatroon voor rekbare materialen. De hals tekende ik met behulp van sjabloonlineaal halsuitsnit, heb ze zelf nog niet in mijn bezit maar ga ze denk ik wel bestellen, best handig!Een sjaal haakte ik van meerkleurig Fennawol op haaknaald 4,5. Het patroon komt uit Haken en Kleur van Saar en Mien, de Two-toon sjaal. Nu eens geen driehoekige sjaal maar langwerpig en niet zo breed als in het boek, met smaller wordende punten!


Kan inmiddels uit heel wat sjaals kiezen!

Cucisvelto klevend strijkgaren

Afbeelding
Wat zijn er toch veel uitvindingen in de handel die het ons met onze hobby naaien gemakkelijker willen maken. Nu liep ik weer tegen iets aan namelijk "klevend strijk en lockgaren" van Cucisvelto

Ik schreef bij mijn Burda Hack jurk al dat het halsbeleg de neiging heeft om naar buiten te wippen.
Toen ik dit op de naailes vertelde kwam mijn lerares aanzetten met een bijzonder klosje garen.
De bedoeling is dat je het beleg of zoom met een zigzag of lockrand afwerkt met dit garen op de onderzijde, waarna je met een stoomstrijkijzer het beleg/zoom met een gematigde druk 15 tot 30 seconden strijkt terwijl je continue stoom toedient. Daarna zit je beleg/zoom mooi vastgeplakt aan de binnenzijde van je jurk en wil niet meer naar buiten piepen!
Heb dit inmiddels bij de Burda Hack jurk en bij mijn retrojurk toegepast bij het halsbeleg en ik ben zeer enthousiast! Ook na een aantal malen wassen zit het beleg stevig vast.
Natuurlijk kun je dit ook voor andere doeleinden gebruiken als onzi…