woensdag 15 juni 2016

10 handige fournituren voor het naaien

Binnenkort wil ik de Bionic Gear Bag gaan maken die ik op Craftsy vond en kocht.
bionic gear bag
Erg handig om al mijn naaispullen in op te bergen. Nu zit het in verschillende dozen en etui's opgeborgen en ben zo nog al eens op zoek naar mijn favoriete hulpmiddelen voor bij het naaien.
Deze hulpmiddelen wil ik graag met je delen en heb mijn top 10 Fournituren opgesteld

1. Naadtoeslag magneetjes
Sinds ik deze naadtoeslagmagneetjes vorig jaar augustus heb ontdekt wil ik niet meer zonder! In plaats van met een zoommaatje en kleermakers krijt de zoomtoeslag te markeren, plaats je nu de naadtoeslag magneetjes op het bovenste blad van je schaar en knipt het patroon meteen uit je stof. Schreef hier eerder al een blog over, klik hier! Het scheelt mij heel wat rugpijn van het over de tafel gebogen staan. Ik kocht deze magneetjes bij Webshop Avenir Mode.
Naast de 5mm brede magneetjes heeft deze webshop inmiddels ook de 1mm brede magneetjes, welke erg handig zijn bij lingerie naad toeslagen en bij Quilten.

Eerst zweefden de magneetjes door mijn bak heen, maar door een tip van een vriendin heb ik de ideale oplossing. Zij bewaarde haar magneetjes in een klein dagcreme potje, jeweetwel, zo'n gratis potje wat je als monster krijgt bij parfumeriezaken.
2. Fiskar ergonomische scharen
Dit zijn ergonomische scharen en besparen mij pijn in pols en vingers. Onmisbaar! Op diverse plaatsen te koop
3. Kleermakerskrijt en water uitwisbare stift cq verdwijnstift
Ondanks de magneetjes heb je deze toch wel nodig om bepaalde punten aan te geven op je stof. Soms is de stof te licht voor het gebruik van de magneetjes, dan plakken de spelden er aan vast, dan gebruik ik toch gewoon mijn zoommaatje en verdwijnstift of water uitwisbare stift. En wanneer ik heel nauwkeurig wil werken pak ik deze er ook bij.
Kwam er nu achter dat er een hele verzameling in mijn fourniturendoos zit! Veel te veel, dus gelijk mijn favorieten gekozen en de anderen gaan in de bewaar la.
De uitwisbare stiften vind ik superhandig! Net als het krijtwieltje van Prym
4. Spelden magneet incl. spelden
En ik heb er maar liefst twee! De blauwe met gewone spelden en de roze met lange extra dunne spelden welke ideaal zijn voor lingerie en dunne stoffen! Deze spelden koop je hier of hier online
Spelden heb je nooit genoeg!
5. Wonderclips
Wanneer je met stof werkt wat moeilijk te spelden is als bijvoorbeeld, gelamineerd katoen, tafelzeil, kunstleer of echt leer dan gebruik ik graag de Wonderclips, hierbij kun je je lagen toch goed op elkaar klemmen zonder het verschuift en je krijgt geen gaatjes in je stof. Hier en hier te koop.

Nu ook in leuke kleurtjes!
6. Tornmesjes
Tja dit is mijn beste vriendinnetje tijdens het naaien, je zou denken dat ik hem als ervaren naaister steeds minder nodig hebt maar niets is minder waar! Perfectie komt om de hoek kijken.
Vond maar liefst 5 tornmesjes in mijn bakje, maar eigenlijk zijn ze altijd zoek..... Echte voorkeur heb ik niet en ze zijn overal verkrijgbaar!
5. Aqua glue marker (tijdelijke lijmstift)
Deze stift heb ik sinds kort ontdekt. Ik kreeg hem kado en wist eerst niet zo waarvoor hem te gebruiken. Maar inmiddels al een paar keer met succes gebruikt.
Gebruik deze tijdelijke lijmstift bij het inzetten van een rits in een broek, bij het naaien van een beugelband in een bh, de sluitingen van de bh plaatsen. Plekken waar je moeilijk bij kan tijdens het samenstellen van een tas. Versieringen als bandjes en kantjes.... En ik denk dat er nog meer gelegenheden komen waarbij ik de stift te voorschijn haal.
6. Niveleerplaatjes
Onmisbaar tijdens het naaien. Gebruik het bij nivo verschillen in het naaiwerk als dikken naden op te lossen. Zodra je met de voorkant van je voetje tegen de naad aan komt plaats je het niveleer plaatje op de goede hoogte aan achterzijde voetje en je naait er gemakkelijk overheen.
Dit zelfde bij de Coverlock, bij gebruikt niveleerplaatje slaat je machien geen steken meer over wanneer je over dikke naden covert. Er zijn meer varianten te verkrijgen, elke naaimachine heeft vaak zijn eigen plaatje. Deze komt bij mijn Bernina naaimachine dealer vandaan
7. Soluvlies
Soluvlies is een in wateroplosbare vlies, nu ook in smalle rollen verkrijgbaar. Handig bij het stikken van lastige, dunne stoffen. Soluvlies band erop en/of eronder en het naait weer prettig. Daarna was je het er gewoon uit. Ik gebruik het regelmatig bij het lingerie naaien en bij dunne zijde achtige stoffen.
Eerst was dit rolletje vrij slecht te verkrijgen, wel via naailes maar nu inmiddels ook via webshops! Hier en hier
8. Cucisvelto : klevend strijk en lockgaren
Dit garen lock of naai je aan de binnenzijde van belegdelen die bijvoorbeeld naar buiten willen flappen of naaien en daarna strijk je dit met de strijkbout vast. Het blijft goed zitten na het wassen en je beleg zit mooi vast zonder het door te hoeven stikken. Hier verkrijgbaar.
9.Draadschaartje
Dit schaartje ligt standaard naast de naaimachine. Hiermee knip ik alle draadjes van het naaiwerk meteen kort af. Mijn mooie exemplaar komt hier vandaan.
10. Naaldenkoker
Eerst zweefden mijn naainaalden door mijn bakje heen, zaten in de weg op de speldenmagneet of gestoken in een rommelig lapje. Tot ik de naaldenkoker zag, Nu zitten al mijn naainaalden hierin en door een klein magneetje onderin vallen ze er niet uit en met een draaibeweging komen ze uit de koker en kun je de juiste pakken. Op veel plekken verkrijgbaar.
Heb je ook altijd zo'n moeite om de draad in je naald te krijgen? daar gebruik ik speciale naalden voor! Met een kleine inkeping bovenin, druk je je draad zo in de oog van de naald! Vroeger verkrijgbaar bij de Hema, nu zou ik het niet weten...

Wat zijn jullie favoriete Fournituren? Laat het in een reactie weten!

Liefs
Tialda

8 opmerkingen:

 1. Jij bent ZO veel beter georganiseerd dan ik :-) Maar dat is aan jouw mooie naaiprojecten ook wel te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die naalden met inkeping zijn bij de budgettaire verkrijgbaar. Kwaliteit verschilt per store, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er handig uit zo'n tasje voor al je favorieten fournituren.

  Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mis in het rijtje nog de pincet. Die heb ik ook altijd bij handbereik. Voor het verwijderen van losse draadjes en draad door machine te rijgen. Heb verschillende liggen van de action of Rijkers

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een paar dingen gebruik ik al maar er zitten ook wat dingen bij die me mega handig lijken zoals de magneetjes en niveleerplaatjes. Bedankt voor de tips 😃

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb weer nieuwe dingen bij je lijstje ontdekt en ga dat zeker aanschaffen, dank je voor de tips.................liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig, onze naaikoffers komen vast veel overeen... Heb ook al deze handige snufjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, je tornmesjes in de top 10....
  De magneetjes zijn ook mijn favoriet!! Ik wil ook niet meer zonder.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat!