Achter de schermen bij de Udense Musical deel 2

De Musical is achter de rug en nu kan ik meer vertellen over wat we allemaal hebben gemaakt en gedaan.
Naast het maken van de kleding hebben we een grote taak tijdens de voorstellingen van de musical. Alle kleding wordt door de kledinggroep naar het theater gebracht en daar op de juiste plek neergehangen. Dit kan in een kleedkamer zijn of achter de coulissen als er sprake is van snelle kleding wissels tussen de scene's. Dit jaar hangt er meer kleding achter de coulissen dan ooit.
Stilte voor de storm
In de week vooraf aan de Musical zijn er technische doorloopdagen. Hierbij worden de juiste plekken op podium bepaald in elke scene voor de castleden, de decor wisselingen worden geoefend en wordt het licht gezet. Het is sinds de vorige musical mijn taak om de kledingwissels achter de coulissen in kaart te brengen en daar onze kledinggroep op in te delen zodat er bij elke snelle wissel hulp wordt geboden door een van de dames uit de kledinggroep. Daarvoor heb ik 1,5 dag in de zaal gezeten om in te schatten welke snelle kledingwissels er zijn. Tijdens de laatste doorloop dag worden de kleding wisselingen geoefend. Het is altijd weer een hele klus om die kledingwissels in kaart te brengen.
De kleding was neergehangen op de manier waarop we de vorige musicals hadden gedaan, op 'scene'. Maar tijdens de kleding doorloop bleek dat dit keer helemaal niet te werken. Omdat er veel meer 'tussendoor' kledingwissels zijn en er diverse castleden een vaste rol hadden die elke keer weer terug kwam. In tegenstelling tot de vorige musical waarbij de meesten bij elke scene andere kleding aanhadden en niet meer terug hoefden te kleden naar eerdere kleding. Een ander feit was dat er ontzettend veel castleden zijn. Bijna 50 leden. Dat is een grote groep!
Gelukkig kregen we hulp vanuit een lid van de cast in de vorm van kledingrekken die we achter in de gang konden plaatsen en door een andere indeling op naam en heren en dames te scheiden is het in een dag gelukt om tijdens de generale alles soepel te laten verlopen. Mij konden ze toen bij elkaar vegen.....
Beetje drukte
Daarna was het elke dag de aanwezige dames indelen op de kledingwissels achter in de gang of de snelle in de coulissen. Dit doe ik op de achterkant van behangpapier wat we op de muur plakken. Elke scene wordt daarop genoteerd met daarbij elke kledingwissel. Ik probeer dan zoveel mogelijk dezelfde dames op vaste castleden te zetten. Met een naam geschreven op schilderstape zet ik deze achter de genoemde wissel, dit is dan gemakkelijk aan te passen wanneer deze persoon er niet is. Soms zijn er meerdere mensen nodig op 1 kledingwissel.In de coulissen is het donker, een lampje is dan erg praktisch
Je ziet het gedurende de voorstellingen het steeds soepeler verlopen en de sfeer achter de schermen wordt dan steeds relaxter en en ieder weet steeds beter wat diegene moet doen.

Reacties

  1. wat een werk, daar sta je niet zo bij stil als je naar een voorstelling kijkt. leuk zo'n kijkje achter de schermen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat!