Children of the Sea Dress

Paneel stoffen zijn helemaal in tegenwoordig. Op facebook en blogland zie ik regelmatig mooie exemplaren voorbij komen. Paneelstoffen zijn bedrukte stoffen met afbeelding van een bestaand schilderij zoals de nachtwacht van Rembrandt, het meisje met de parel van Vermeer, stadsgezichten als Londen, Venetië of Barcelona.
Tijdens mijn bezoek aan stoffenspektakel in Den Bosch begin april mocht ik voor mezelf een panelstof kopen. Het meisje met de parel leek me wel leuk, helaas was deze uitverkocht. Maar ondertussen was mijn oog gevallen op een paneel met kinderen in de zee, deze kleuren spraken mij erg aan en passen goed bij mij. Dus deze paneelstof mocht met mij mee naar huis. Thuisgekomen eerst maar eens uitgezocht van welke schilder dit paneel is.
Het blijkt te gaan om Kinderen der Zee van Jozef Israëls:
Deze lieflijke scène bevat een boodschap. De visserskinderen met hun armoedige kleding en schamele speelgoed geven ons een beeld van hun toekomst. De oudste jongen torst de last van het gezin op zijn schouders en het bootje staat voor het zware leven op zee. Jozef Israëls schilderde dit thema voor het eerst in 1863. Het was enorm populair en Israëls heeft het daarna vaak herhaald.
Ik wilde het model van de jurk eenvoudig houden zodat alle aandacht naar de afbeelding zou gaan.
Op de naailes tekende ik de jurk op basis van mijn  basispatroon. In eerste instantie ook met coupenaden op het voorpand. Het op stof leggen was daardoor even een gepuzzel, want wilde geen coupenaden door kinderhoofdjes.... Tijdens het door passen bleek echter de coupenaad op het voorpand te veel te zijn. Dit tekende te veel af, dus deze coupenaden er weer uitgehaald. Hoefde ik achteraf eigenlijk niet zo te puzzelen. Maar ben tevreden hoe ik het heb gedaan.

In eerste instantie had ik korte mouwtjes, maar die zaten niet lekker, te krap en trokken de jurk mee omhoog. Vervolgens kapmouwtjes gemaakt maar ook deze vind ik nog strak zitten dus wellicht wordt de jurk later nog mouwloos.. Want de stof is op!

Verder vind ik de jurk geweldig!
En met deze laatste foto, kun je alvast in de kastdeur mijn andere jurk gespiegeld zien!
Daar morgen meer over!

Reacties

 1. Ooooh, wat prachtig!! k heb dit soort stoffen idd al eens gezien (eens een schitterend paneel zijden op de Utrechtse stoffenmarkt gespot, met zo'n 17de eeuws bloemenstilleven), maar dan raak ik bijna gestressed als ik bedenk dat ik het zou kunnen verprutsen. Well done hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi, het verhaal achter het schilderij. Je jurk is echt een plaatje, werkelijk prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie jurk. Knap hoor om je patroon zo te tekenen met de lap stof in gedachten. Ik durf nog niet zo goed aan een paneel, haha

  Groet Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit was ook een van mijn favoriete panelen, helaas vallen de kleuren niet binnen mijn kleuenschema en zou hij blijven hangen. Ik ben het met je eens dat je geen ingewikkeld patroon moet gebruiken wat kan afleiden. Je hebt dit goed gedaan en toch een mooie pasvorm gekregen. Mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat!