Tips om Leather look stretchstof te naaien

Naar aanleiding van mijn vorige zelfgemaakte spijkerbroek, maakte ik met enige aanpassingen op het patroon een volgende broek. Dit keer van een stretch leer look stof. Een prachtig blauw lekker voelend stofje wat ik scoorde op de stoffenspektakel in Den Bosch.
Maar oh! wat een crime om deze stof te naaien!!
Er werd hier heel wat gemopperd en gezucht. Meerdere naainaalden sneuvelde, de lock weigerde elke dienst. En zodra ik in meerdere lagen ging naaien sloeg de naaimachine veel steken over en brak de naald ook een paar keer.
Het is een heerlijk zachte stof en zalig om te dragen, maar het is een zeer dichte stof met een stroeve maar zachte (suedine achtig) binnenkant. Hartstikke populair deze stof en wil er zeker nog meer projecten mee naaien. Mijn ervaring met het naaien van leatherlook stof heb ik omgezet naar een lijstje met tips. Hopelijk help ik jullie daarmee en kun je er vlot mee aan de slag.

Hierbij wat tips om met deze stof te naaien:
 • gebruik een microtexnaald, als nr 70 niet gaat dan een nr 80 (waar ik op uitkwam)
 • je persvoetdruk wat verlagen
 • een teflon voetje is erg handig, maar mijn doorzichtig plastic voetje ging ook redelijk
 • probeer zo mogelijk niet te rijgen. Moet dit wel zoals als ik bij de middenvoor en zakopening zorg dan voor een goede vingerhoed!
 • Bij de zakopening ontkwam ik niet aan doorlussen en rijgen 
 • gebruik hele dunne spelden en of wonderclips
 •  bij mij werkte de boventransport niet op deze stof, sloeg steken over.
 • de stof hoeft niet afgewerkt te worden, dus laat je lock staan want die wil de stof echt niet!
 • ik gebruikte een Aqua glue marker bij de riemlusjes en de achterzakken ipv rijgen en speldenEn wat je zeker ook niet moet doen:
 • bedrukt katoen als zak voering gebruiken, dit is stroef en binnenkant leerlookstof is ook stof dus glijd er niet mooi overheen. De zak blijft hangen/plakken op de stof.
 • geen riemlussen gebruiken die te dik zijn de naald wil er dan nauwelijks doorheen, maar een jeansnaald nr 100 ging enigszins uiteindelijk. (wel drie naalden kapot op 5 lusjes)

Met de ervaring van het naaien durfde ik niet echt aan een knoopsgat naaien. Van mijn naailerares kreeg ik de tip om er een drukknoop in te laten zetten bij de schoenmaker. En inderdaad zette die er heel rap er een drukker in, Voor die twee euro heb ik veel frustratie en tijd bespaard

Op stoffenspektakel kocht ik nog zo'n stofje, iets dunner en suedine achtig. Hoop dat het naaien daarmee wel al wat gemakkelijker gaat. Er zal vast verschil zijn tussen de verschillende leatherlook en suedine stoffen.

Hebben jullie nog handige tips en wat zijn jullie ervaringen?

Ben inmiddels wel heel blij met mijn broek, want hij draagt heerlijk!

wat glimt het stofje zo in het licht :-(


Reacties

 1. Hij is prachtig Tialda!!! En ik krijg al hyperventilatie bij het idee van naaien met deze stof, ik vrees dat mijn taaie ouwe Toyotaatje spontaan zijn vakbond belt als ik het probeer!! Dat gezegd hebbende, tis wel tijd dat ik weer eens vaker achter de machine kruip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge wat een operatie moet dit geweest zijn. Maar de aanhouder wint,mooie broek! En volgens mij ken ik deze stof,dan is de kleur in het echt nog vele malen mooier. Bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi broek Tialda, staat keurig. Het blousje/shirt wat je erop draagt is ook leuk trouwens. Mijn jasje van deze stof is bijna klaar, heb ook al heel wat af gefoeterd. Bedankt dat je de tips gedeelt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie broek, zo'n teflonvoet is echt een uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtexemplaar, als je $(%^*&* is wel beloond!
  Ik sla je tips meteen op, want de stof ligt hier nog te wachten voor een rokje. En die glue marker ga ik meteen bestellen, kende ik helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat een prachtige broek!! Staat je echt super mooi.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg met foto's altijd zo fijn die tips.

  Groetjes Arjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tialda, Idd een prachtbroek. Maar na mijn ervaring met de iets dunnere nepsu├Ęde neem ik geen dikker nepleer meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer van het vele gevloek! Maar het resultaat is wel prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt een prachtige broek ervan gemaakt, maar wat een werk met deze stof zeg.............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oei dat het zulk onaangename stof was dat wist ik niet toen ik het kocht.. Fijn dat je tips geeft. Ik ben een rok aan het maken maar er wil geen naaid in een speld ook niet. Je hebt ook speciale ledernaalden zouden die ook goed werken of kan dat niet? En ik las ook een gewone jeansnaald? Wat vind jij?

  Groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Altijd leuk indien je een reactie op mijn blog achterlaat!