maandag 29 januari 2018

Kolibrie-jurk met een fluwelen bomberjackje

Tijdens een bezoekje aan Stefs Stoffen in Veghel eind oktober viel mijn oog op een prachtige serie stoffen van MeganBlue met kolibries erop. In vele kleuren verkrijgbaar. Iets verderop lag een vintage green fluwelen stof en daar zag ik een leuke set in! Een King Louis achtig jurkje met een fluwelen bomberjack erop. De Kolibri was gedeeltelijk paars gekleurd. Dit wilde ik in de Bomberjack terug laten komen door te kiezen voor paarse boord, piping en ritsen.
Als patroon koos ik voor de bomberjack een patroon uit de Knip bijlage Maart 2017. Echter was deze niet met een boordstof uitgevoerd, maar wel met de gewenste raglanmouw.

Eenmaal begonnen met naaien werd dit fluwelen bomberjack een hoofdpijn dossier!
Wat ging er veel fout en vooral: Wat is fluwelen stof soms verrekte lastig om te verwerken!
Het inzetten van de ritsen voor de zakken was echt een worsteling. En daarbij bleek ook nog dat de stof ontzettend te reageren op de strijkbout. Dus het opstrijken van vlieseline was werkelijk een crime. Tot mijn grote schrik zag je na het strijken van de vlieseline op de zakopening precies de afdruk van de strijkbout!!
Dat betekende een nieuw voorpand knippen en gelukkig had ik op de mm nog genoeg stof. Toch was vlieseline nodig omdat de stof rekbaar is. En met de punt van de strijkbout en de stof op de rand leggend toch een zo smal mogelijk strookje vlieseline op de stof weten te strijken. Je kunt het zien.... Maar ik doe het er maar mee.
Daarna zat het tegen bij het inzetten van de ritsen. Ondanks driedubbel rijgen verschoof de fluwelen stof onder mijn naaivoet. Dit doordat de polen elkaar tegenwerken. Wat een drama. Oplosbaar wondertape bracht hier enige verbetering maar helemaal netjes kreeg ik het niet naar mijn zin.
Gelukkig waren de naden van de mouw en de paspel daarin geen probleem.
Echter de middenvoorrits wel weer. Eerst plakken en spelden, rijgen... Spelden eruit, maar verschoof het toch, dus spelden er ook weer in... En de rits zat erin..... Zucht.
Omdat er geen halsboordpatroon was heb ik dit zelf met de naaijuf uit zitten vogelen. Gelukkig vonden we een ander bomberjackpatroon waarvan we het model van de halsboord hebben gebruikt.
De eerste variant was te krap, de hals ging enorm rimpelen. Dus nogmaals boord besteld en een nieuwe hals gemaakt. De tweede zat wel goed. Hierbij heb ik de lengte van de hals x 0,85 gedaan. En bij een volgende mag de hals ietsje pietsje strakker... Jullie nog tips?
Nadat ik het beleg erin had gestikt en ik het jasje paste.... wederom een grote teleurstelling!
De zakken trokken erg aan de rekbare fluwelen stof en de binnenkant van de stof bleef hangen op de belegdelen naast de rits en hals.... Het zag er niet uit!
Dusssss De zakkendelen eruit geknipt. Het zijn dus ritsen geworden zonder zak erachter. En het beleg flink ingekort, net zo breed als de rits. En vervolgens doorgestikt langs de rits en halsrand.
En nu is de bomberjack af, niet perfect maar ik doe het er maar mee. Vind de combi met de paarse contrasten gelukkig wel erg geslaagd.
Wellicht gebruik ik dit patroon nogmaals met een anders stofje.

Voor de Queen Louise jurk gebruikte ik een bestaand veel gebruikt jurkpatroon wat ik verbouwde tot dit KingLouis achtig jurkje. En dat zit vlot in elkaar. Mits de lockmachine meewerkt. Want die laat me momenteel behoorlijk in de steek. Al 3 keer ritje gemaakt naar de dealer maar het probleem is nog niet opgelost dus er komt weer een ritje aan.

De linkernaald slaat bij wat dikkere lagen steken (3 lagen tricot) over en de lock maakt dan ook rare geluiden tijdens het locken. Vroeger zoefde de lock er zonder probleem overheen, dus een raadsel wat er aan de hand is.

De "aan" foto's......
3 opmerkingen:

 1. hele mooie combinatie en inderdaad de kolibriestof is prachtig en een mooie match met het fluweel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, de aanhouder wint, ik had het al lang in de hoek gesmeten!
  Mooie set zo, leuk dat je het paars uit de kolibri hebt terug laten komen in de boord en paspel. Nu maar genieten met dragen, je hebt er hard genoeg voor gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een volharding, maar knap dat je telkens een oplossing zocht! Ik ben vooral fan van de bomber. Die kleur en het model, mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat!