Berichten

Berichten uit maart, 2014 weergeven

Oorlogs Museum in Overloon

Afbeelding
Vandaag zijn we in het Oorlog Museum van Overloon geweest. Indrukwekkend om te zien. Eigenlijk zou iedereen in zijn leven een bezoek aan dit museum moeten maken. De boodschap is dan ook; Oorlog hoort in het museum thuis! Wij vonden het een indrukwekkende tentoonstelling. Behalve veel documentatie uit de oorlogstijd is er ook materieel te zien in gigantisch grote hallen. Sowieso is het museum indrukwekkend groot. Wat wij heel bijzonder vonden was dat wij  bij de tentoonstelling over paracutisten het boekje tegenkwamen wat mijn Opa heeft geschreven na zijn oorlogstijd in Ypenburg. Kippevel!

Overhandiging Tastcreaties aan Zorginstelling de Watersteeg in Veghel

Afbeelding
Gisteren ben ik als vrijwilliger van Creapower naar Zorginstelling de Watersteeg in Veghel (NB) geweest om daar de tastcreaties te overhandigen die we afgelopen zaterdag hebben gemaakt.

Stichting Creapower (www.creapower.nl) wil mensen stimuleren om hun creativiteit belangeloos in te zetten ten behoeve van een ander. Dit kunnen kleine of grote acties zijn. Jaarlijks vind er een Naaimarathon plaats waarin vrijwilligers 12 uur lang iets creëren voor een goed doel in het kader van de NL-Doet dag. Zo is er in de voorgaande jaren genaaid voor de Kledingbanken en de Mappa Mondo huizen. Dit jaar was het doel om tastcreaties te maken voor dementerende bejaarden.
Tastdekens en kussens worden gebruikt tijdens het snoezelen. Deze activiteit kan er aan bijdragen dat dementerenden zich minder angstig en zich rustiger voelen.
In de afgelopen maanden konden de zorginstellingen zich hiervoor opgeven via de NL-Doet website of via de stichting Creapower.
De Watersteeg was door mijn buurvrouw o…

Creapower Naaimarathon 2014

Afbeelding
Afgelopen zaterdag was ik een van de 55 vrijwilligers op de CreaPower Naaimarathon te Almere in het kader van de NL-Doet dag 22 Maart. We hebben daar tastcreatie's gemaakt voor Dementerende ouderen.

Zo mooi om te zien, een hele zaal vol met hard werkende dames. Er wordt wel gepraat maar het is zeker geen kippehok! Nee er wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk mooie tastcreaties te maken.
De dag begon om 10.00 uur en duurde 12 uur lang tot 's avonds 22.00 uur! Ikzelf ben om 13.00 gearriveerd om het tot half 10 vol te houden.
Wat krijg je daar een inspiratie en creativiteit van, leuk om al die dames bezig te zien met hun creaties. Ik bleef dingen zien die ik ook wel wilde maken ;-)

De creatie die ik heb gemaakt is een tast/voelkussen en een tastdeken voor bedlegerige patiënten. Deze laatste moet ik deze week thuis nog afmaken, want het lukte me niet om dit af te krijgen. Kwam anders zo laat thuis!

Het lijkt lang, maar de uren vliegen daar voorbij! Uiteindelijk zijn er maar liefst…

Cal-deken Week 11 en meer haakwerk

Afbeelding
Inmiddels is het al weer week 11 van de Cal-deken (Chrochet Along Strependeken) en vordert de deken heel gestaag. Deze week hele gemakkelijke toeren. Maar week 10 was weer wat lastiger. Dit was namelijk de chevronsteek, met meerderen en minderen en halve, hele en dubbele stokjes onstaat er een zigzag steek. Dat was dus weer even goed tellen en bij de les blijven.Voor de chevronsteek heb ik zelf een tulpensteek toegevoegd. Er waren maar liefst drie manieren om deze steek uit te voeren. En na wat uitproberen, uithalen en opnieuw uitproberen ben ik blij met mij variant. De andere varianten waren wat opener en lieten gaten zien in de deken.


Deze steek heb ik gebruikt en onderstaande foto is van een andere variant.
Het haken is me zo goed bevallen dat ik inmiddels ook een omslagdoek heb gehaakt. Deze is gehaakt n.a.v. een patroon van de Fournituren en Wolwinkel 't Kluske in Uden. In deze winkel met een ouderwetse uitstraling staan moeder en zoon. Waarbij de zoon ook zeer veel verstand he…

Two shades of Grey

Afbeelding
En mijn derde jasje is al weer klaar. Na mijn puzzeljasje dit keer even eentje die wat sneller in elkaar gezet kon worden en met weinig afwerking. Een tijd geleden kocht ik op de markt in Uden een stuk grijs fleece, een hele zacht aanvoelende coupon fleece. Alleen net te weinig om er een vest of een jas van te maken. Dus bleef het in de kast liggen. Of deed het dienst als kussen voor de katten als ze bij mij op de naaikamer liggen.Tijdens het bezoek aan Textielstad had ik een staaltje meegenomen met de gedachte om twee stoffen te combineren tot een comfortabel jas of vest. Zodoende kwam ik thuis met een andere tint grijs in gekookte wol. Nu hebben beide stoffen als eigenschap dat ze niet rafelen.... En bij een vriendin had ik gezien dat zij bij soort gelijk jasje de naden aan de buitenkant had zitten. En daar ontstond het idee voor mijn Two Shades of Grey vest. De mouwen uit de fleece en de body uit de gekookte wol. Weer gebruik gemaakt van mijn basispatroon voor getailleerde jas/jurk/…

Hemdje uit Naaien en Stikken

Afbeelding
Jullie hadden mijn verslag over het hemdje wat ik maakte op de workshop Naaien en Stikken bij Textielstad nog tegoed.
De meesten maakten daar een keukenschort (een simpele of eentje met plooien en rushes) maar daarvan hangen er thuis in de keuken al twee, dus koos ik voor het hemdje uit het boek.

Van Eddie mocht ik een mooi simpel off-white zijden stofje uitzoeken, wat ideaal voor het hemdje is. Een van de medewerkers van Textielstad was zo lief om ondertussen het patroon uit het boek te vergroten middels ruitjes papier. Dat is een ding waar ik niet goed in ben is op die manier patronen vergroten omdat ik me altijd vertel. En daarom was ik erg blij met haar hulp.
Bij het maken van Lingerie maak ik ook wel (onder)hemdjes maar dan van lycra of ander rekbaar materiaal. Dus het werken met niet rekbare zijde vond ik een welkome leuke afwisseling.
Volgens de aanwijzingen in het boek begonnen met het aftekenen van naaldplooitjes op het frontje, met een kleermakerspotlood en een geo driehoek. Het…